Varför bygger vi inte alltid hållbart? Det är en bred frågeställning som bjuder in till flera olika svarsmöjligheter. Hur vet vi till exempel om det vi ska bygga eller har byggt verkligen är hållbart?
Vi kan göra en beräkning och analys/bedömning (Byggnads-livscykelanalys, LCA) vilken kan utföras på många olika sätt. Det finns en europeisk standard (EN 15978:2011) som beskriver hur beräkningen i teorin ska utföras och vilken metodik som ska användas. I den finns dock utrymme för att i praktiken göra olika val — exempelvis gällande datakvalitet, antaganden etcetera — som kommer att påverka resultatet.
Detta skapar en risk för differens mellan den analys vi gör och den verkligheten vi befinner oss i. Vi måste vara medvetna om vilka effekter olika val har på resultatet.
Vi som bransch måste nyttja kraften som Byggnads-LCA kan möjliggöra i praktiken för att aktiva hållbara val ska premieras. På så sett ges incitament till byggmaterialsproducenter, projekt och dess aktörer, att faktiskt aktivt göra hållbara val!
För att sprida kunskap och inspiration har vi därför producerat en publikation som du kan ta del av – BLIP, eller Byggnads-livscykelanalys (LCA) i Praktiken.
Denna publikation syftar inte till att skapa en ny standard eller att göra nya tolkningar och anpassningar. Publikationen syftar till att belysa att Byggnads-LCA kan vara både enkelt och rationellt att applicera i praktiken, att upplysa om vikten av att aktiva val och verkliga utfall behöver speglas i analysen samt informera om att Byggnads-LCA är nyckeln till pådrivandet av den hållbara omställning som spelar stor roll för alla aktörer i byggbranschen — från byggmaterialsproducenten till fastighetsutvecklaren/förvaltaren.